Mupp

AlefWiki
Version från den 23 januari 2020 kl. 13.23 av Netram88 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En mupp (ibland kallad mattemupp, förkortning för Matematiskt Utbildad Programmerande Person) är en matematikstuderande på Danderyds Gymnasium i Stockholm i Sverige, som oftast studerar på programmet Matematikgymnasiet. Det finns olika sorters muppar; se Muppklassificeringen. Det är även allmänt känt att alla muppar är kleptomaner.

Historik

Termen mupp har använts länge, såvitt känt sedan början på 90-talet. Ordet härstammar ursprungligen från engelskans "Muppet".

Danderyds Gymnasium kom termen under sent 80-tal eller tidigt 90-tal att användas nedsättande om eleverna i Asperger-klasserna. Ett antal elever på Matematikgymnasiet reagerade mot detta och bestämde sig för att börja kalla sig själva för muppar i syfte att ta udden av ordet, eller i vart fall minska Asperger-elevernas utsatthet genom att låta fler omfattas av samma benämning. Termen fick inom kort fäste, såväl bland matematikeleverna som övriga personer på skolan. I vart fall sedan andra halvan av 90-talet används benämningen regelmässigt om Matematikgymnasiets elever - dock ej längre om Asperger-eleverna. Ovanstående förklaring är den mest välkända, men dess tillförlitlighet har kommit på svaj sedan Susanne förklarat att mattematikeleverna kallades muppar innan några Aspergerelever fanns på skolan.

Användning

Säger en person "Alef", "[math]\displaystyle P[/math] äger", "Jag måste baka tills nästa gång" eller dylikt kan du vara säker på att denna person är en matematikstuderande på Danderyds Gymnasium.

Mupptest

Du är en mupp om:

Mupptestet på datorn: Hur muppig är du?

Gjort av en gammal mupp vid namn Erik. På grund av betydelseglidning i begreppet mupp bör det dock tas med en nypa salt.

Länk till mupptestet: [1]

Den här artikeln är hämtad från https://alefwiki.se/index.php?title=Mupp&oldid=11762