Fanskap

AlefWiki
(Omdirigerad från Dator)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett bra exempel på en dator som kan kallas fanskap.

Ett fanskap är ofta ett tilltalsord för en dator som fungerar inkorrekt. Du kan vara säker på att om någon skriker "Jävla fanskap!" att denne är fem minuter ifrån att installera Linux. Fanskap ska inte misstolkas med Djävulsskap vilket är tilltalsordet om allmän teknologi eller maskineri. Det ska inte heller misstolkas med Helvetesskap vilket är tilltalsordet till en person med starkt nedgraderad intelligens.

Fanskap kan enligt Svenska Akademien inte fastställas som en svordom, eftersom den innehåller ordet skap, vilket har varit ett heligt svenskt ord sedan 417 f.Kr. Enligt §17.4 i inskripterad text på runstenen Fäâ'n-skãp visas klart och tydligt att ord som innehåller substrängen skap är enligt lag förbjudet att ta bort från det svenska språket.

En del svenska litteraturforskare anser att "fanskap" varit ett vänligt tilltalsord sedan 1945 att säga till personer med klarblåa ögon samt blond frisyr. Det är därför mycket hövligt att säga "fanskap" till en person med dessa egenskaper. Andra forskare anser att "fanskap" kommer från amerikanskan, deriverat från orden fan (fläkt) samt skap (bordskiveunderläggstillverkningscentral). Andra anser att den kommer från svenskan, orden fan (fan) samt skap (skap).

Tidigt år 2007 upptäcktes att Fröken Allsmäktig Ordförandes dator hade vissa likheter med ett fanskap. Tillståndet kunde dock avvärjas och lät sedan inte märka av sig förrän hösten 2008 då det slutgiltigt stod klart att ovan nämnda dator är ett fanskap av yppersta rang. Fröken Allsmäktig Ordförandes dator har nämligen även förmågan att förvandla datorer i dess närhet till fanskap genom utsändande av ondsint elektromagnetisk strålning som i kombination med Fröken Allsmäktig Ordförandes närvaro blir rent hälsovådlig för datorerna. Visst konspirerande om att i stället installera Linux på Fröken Allsmäktig Ordförandes fanskap har förekommit, men ännu har inte planerna verkställts då fanskapets problem är allvarliga och reparationen en mycket komplicerad process.

Historik

Ordet fanskap har används relativt länge av det svenska folket. Ofta har det skiftat mening under årets gång, men sedan datorerna fick stadig grund med hjälp av operativsystemet Windows från Microsoft har "ett fanskap" ofta uppfattats som en dator eller beräkningsmaskin som ej standardfungerar.

  • Från 1980-1990 har fanskap betytt ett icke-fungerande transportföremål.
  • Från 1990 och framåt började fanskap kopplas ihop med datorerna då Inger Karlsson införde uttrycket med de kända orden "Jävla Fanskap!" då hennes dator kapitulerade till kaosteorin.
  • Från 2007 och framåt har fanskap gradvis börjat användas om Fröken Allsmäktig Ordförandes dator.
  • År 2008 stod det slutgiltigt klart att Fröken Allsmäktig Ordförandes dator utgör definitionen av ett fanskap.

Användning

Fanskap ska användas:

  • Om din ordbehandlare plötsligt stängs av utan anledning, och utan att du sparat din tresidors labbrapport
  • Om din dator inte går att boota
  • Om din dator har fått virus
  • Om du behaver god kärlek till din dator
  • Om du plötsligt får hög adrenalinmängd i korrespondans till känslan ilska
  • Om Microsofts Word-assistent Gemet plötsligt poppar upp utan anledning

Utöver användning

Räcker inte ordet fanskap till bör du använda fysiskt våld eller någon form av förstörelsemani för att få din dator att fungera rätt.

Den här artikeln är hämtad från https://alefwiki.se/index.php?title=Fanskap&oldid=8107