P

AlefWiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
P

Image26.jpg

P.

Fångarfras Har jag rätt eller har jag rätt?
Stämmer det?
Hur dags slutar vi och varför så tidigt?
Please. Shut up!
Do it. Now!
Ämnen Matematik, Tävlingsmatematik
Lärarstil Snabb, sarkastisk, skämtsam, underbara citat, kakberoende
Kännetecken Polsk brytning, knapp läspning, stundvis grönt hår, ondskefullt leende
Ursprung [math]\displaystyle W[/math]
Rättningshastighet 32,19 Lars (snabb)

Denna artikel är censurerad av vittneskyddsskäl.
Personen kommer härmed att betecknas med [math]\displaystyle P[/math] eller [math]\mathbb{P}[/math]

[math]\displaystyle P[/math] som ovilligt färgat håret grönt. En censurerad Gabriel synes bredvid.

[math]\displaystyle P[/math] är lärare i matematik, ofta med inriktningen att lösa tävlingsproblem eller problemlösning. Han är känd bl.a. för att ha hjälpt till med införningen av sudoku i Sverige och har skrivit flera matematikböcker för både barn och vuxna. Ibland kallas han för "Sudokuns Häxmästare".[1]

Biografi

Det har visat sig att [math]\displaystyle P[/math] är en ex-marine. Med andra ord kan han kick your ass.

[math]\displaystyle P[/math] växte upp i staden [math]\displaystyle W[/math]. I slutet av sextio-talet invandrade han till Sverige efter att ha studerat matematik vid universitet [math]\displaystyle \in W[/math]. Han avslutade sin utbildning i [math]\displaystyle S[/math] och fick sin doktorsavhandlig som Filosofie Doktor inom området av diskret matematik i matematik-institutet på universitet [math]\displaystyle \in S[/math]. Han har lärt ut matematik i [math]\displaystyle S[/math] sedan [math]\displaystyle n_{årtal}[/math].

[math]\displaystyle P[/math]'s första kontakt med problemlösningsmatematik erhöll han vid tio års ålder, då han fick boken [math]\displaystyle TMP[/math]. Sedan dess har problemlösning och problemkonstruktion varit hans främsta fritidsnöjen. Han har publicerat ett flertal böcker inom dessa områden för både barn och vuxna och dessutom ett par Su-Doku-böcker. [math]\displaystyle P[/math] engagerar sig för nuvarande inte bara med sitt arbete vid Universitetet men också för matematiktävlingar och undervisar matematik för ungdomar, bl.a. för mattemupparnaDanderyds Gymnasium.

[math]\displaystyle P[/math] bor nu i en förort till [math]\displaystyle S[/math].

Lärarstil

[math]\displaystyle P[/math] gillar kakor.

[math]\displaystyle P[/math] anses vara en giftigt sarkastisk lärare som konstant "förolämpar" sina elever på ett komiskt och icke-illa menat sätt[källa behövs][beviset är intuitivt uppenbart]. Under lektioner skriver han ofta mycket snabbt på tavlan vilket ibland leder till förvirring hos eleverna och även felskrivning av både matematiska uttryck och platsen för ekvationerna. [math]\displaystyle P[/math] har nämligen flertal gånger fått "slut på tavlan" och av misstag börjat skriva på dörren intill istället När han har skrivit klart en ekvation brukar han fråga eleverna "Har jag rätt eller har jag rätt?" eller "Stämmer det?". Eleverna svara ofta tvekande "Mmm..." eftersom de ofta inte hänger med alls och är rädda för [math]\displaystyle P[/math]'s giftiga kommentarer.

[math]\displaystyle P[/math] har också infört ett slags poängsystem, där en gäspning, ett insomnande, dumma kommentarer eller korkade frågor ger en poäng. Efter tre poäng tvingas personen i fråga baka till hela klassen tills nästa gång. [math]\displaystyle P[/math] överser dock detta poängsystem många gånger och delar helt enkelt ut "bakstraff" (också känt som "bakläxa") till de som gör något han ogillar. Oftast tröttas han ut av jobb eller att undervisa elever (se Pcitat!).

Det är känt att [math]\displaystyle P[/math] gillar Whiskey väldigt mycket.

Trots att [math]\displaystyle P[/math] gillar att hålla informella lektioner är han en mycket effektiv lärare. Detta tros bero dels av gåvorna Den Argonbaserade Bävern har skänkt honom, och dels av att han lyckas göra matematik mycket roligt. Vissa åtskilda tycker dock det senare attributet är fusk av [math]\displaystyle P[/math]'s sida, eftersom matematiken han presenterar faktiskt också är rolig. Kritiker av denna kritik vidhåller dock att matematik saknar inhemsk rolighet, och att det är [math]\displaystyle P[/math] som definierar rolighetsfunktionen [math]\displaystyle \psi[/math].

Färga håret grönt

[math]\displaystyle P[/math] lovade att färga håret grönt om åtminstone ett antal deltagare tar sig in till SMT-final eller IMO. 2007 var detta värde 8, och hela 9 stycken lyckades ta sig vidare. Bilden bredvid visade dagen då [math]\displaystyle P[/math] presenterade resultatet från årets SMT. Det är inte känt varför [math]\displaystyle P[/math] har haft detta som princip, men det verkar vara en tendens som aldrig gått igenom. Han vägrar ofta att sänka gränsen för att skydda sig själv från förödmjukan. Idag är den dag kommen då han färgat håret grönt, som han lovat på hedersord.

Det har funnits projekt att försöka sänka gränsen eller övertala [math]\displaystyle P[/math] att färga håret, men inget har ännu lyckats. Ingen vet heller varför färgen grönt valdes, troligtvis var det ett hastigt förslag från en mupp där diskussionsområdet var SMT eller IMO och [math]\displaystyle P[/math]'s stora tvekan om väldigt många skulle tas in.

Källor

  • [math]\displaystyle TIPS[/math], av [math]\displaystyle P[/math] och [math]\displaystyle R[/math]

Se även

Den här artikeln är hämtad från https://alefwiki.se/index.php?title=P&oldid=8667