Settlers
The Settlers of Catan, ofta bara kallat Settlers, är ett roligt brädspel och ett av de mest spelade i Mupprummet. Spelet är tilltalande då det är lätt att förstå reglerna, tar fyra spelare att spela och har mer konversation än t.ex. Schack. Settlers har även givit upphov till något mysko muppterminologi.
Innehåll
Spelkomponenter
Spelare
Settlers har typiskt fyra spelare, men går att spela med tre. Två spelare motarbetar dock spelets filosofi något. Varje spelare associeras med en färg, av vilka det finns fyra: röd, vit, orange och blå. Ibland är den vita färgen ersatt med grön, beroende på utformningen av spelpjäser.
Resurser
Settlers har fem resurstyper. Dessa resurstyper har formella namn och även muppnamn. Bred användning av olika namn rekommenderas för att störa och psyka motståndarna. Oftast används det kortaste namnet, vilket oftast är ett muppnamn. Dessa muppnamn anges efter de formella resursnamnen i parantes. Resurstyperna är
- säd (vete, väte, gryn, mat)
- timmer (trä, träd, skog)
- boskap (får, kött)
- tegel (lera, slafs, brickor)
- malm (sten, järn, berg)
Alla dessa resurstyper förekommer i jämna enheter om resurskort: Ett resurskort representerar en enhet av en resurs. Det finns totalt 95 resurskort, det vill säga 19 kort av varje resurstyp. Dock misstänkts Mupprummets variant ha mycket färre eftersom folk äter upp korten (särskilt sädkorten).
Spelplan
Spelplanen består av 37 hexagonala regioner vars placering och ordning förändras från spelomgång till spelomgång. Dessa regioner delas in i tre huvudkategorier. Hur man ordnar regionerna anges i reglerna nedan. Regionerna fördelas in i dessa kategorier som följer
- 18 resursregioner som vidare fördelas in i
- 4 sädregioner
- 4 timmerregioner
- 4 boskapregioner
- 3 tegelregioner
- 3 malmregioner
- 18 vattenregioner som vidare fördelas in i
- 9 havsregioner
- 9 hamnregioner som vidare fördelas in i
- 1 sädhamn
- 1 timmerhamn
- 1 boskaphamn
- 1 tegelhamn
- 1 malmhamn
- 4 valfria hamnar
- 1 ökenregion
Varje resursregion har också en sifferbricka placerad på sig. Siffrorna på dessa brickor antar alla värden mellan och inklusive 2 och 12, utom 7. Dock har folk genom åren slarvat bort eller ätit upp poletterna vilket har tvingat mupparna att ersätta dessa med små papperslappar med siffror på. Detta anses högst fattigt.
Det finns två av varje typ av sifferbricka, utom av 2 och 12, som det endast finns en av.
Om en spelare från en resursregion tilldelas en resursenhet associerad med regionens typ kallas det för att spelaren utvinner.
Byggnader
Settlers har även tre byggnadstyper. Som med resurser har dessa också typiska muppnamn. Dessa byggnadstyper är
- förbindelse (väg)
- by (hus)
- stad
Dessa byggnader representeras av färgade träpjäser. En förbindelse ser ut som en fyrkantig pelare, en by ser ut som ett hus, och en stad ser ut som ett högt hus med ett anhängande block. Det finns 15 förbindelser, fem byar och fyra städer av varje färg.
Rövaren
Rövaren är en svart spelpjäs. Men på grund av att folk är borttappade, har de också tappat bort denna spelpjäs. Den har dock substituerats med en Coca Cola-plastkapsyl som är tillräckligt stor för att täcka en sifferbricka. Denna egenskap har dock visat sig vara mer användbar än den angedda spelpjäsens egenskaper.
Utvecklingskort
Settlers har fem typer av utvecklingskort, som det totalt finns 25 av. Dessa är
- Riddare
- Vägbyggeskort
- Överskottskort
- Monopolkort
- Arkitekturskort som estetiskt delas in i Marknad, Parlament, Universitet, Kapell och Bibliotek
Kostnadsreferens
Settlers har fyra identiska kostnadsreferenser som anger kostnaden, i antalet resursenheter, som varje spelare måste erlägga om de vill få de privilegier som referensen anger. Referensen betecknar fyra kostnader, som är som följer:
- Ny förbindelse (1 tegelenhet + 1 timmerenhet)
- Ny by (1 tegelenhet + 1 timmerenhet + 1 sädenhet + 1 boskapsenhet)
- Ny stad (3 malmenheter + 2 sädenheter)
- Nytt utvecklingskort (1 malmenhet + 1 sädenhet + 1 boskapsenhet)
Tärningar
Och givetvis de allsmäktiga tärningarna. Settlers har exakt två, men ibland används en tärning från Hellgame för att folk äter upp tärningar.
Spelregler
Här ges instruktioner till hur man spelar Settlers. Dessa instruktioner är inte nödvändigtvis Settlers instruktioner, men rättare sagt såsom Mupparna oftast spelar Settlers.
Förberedelser
Börja med att sortera regionerna i tre högar om resursregioner, hamnregioner och havsregioner. Ökenregionen skall ingå i högen med resursregioner. Blanda sedan dessa högar (havsregionerna behöver givetvis inte blandas). Blandingen skall göras och slutföras upp-och-ned så att ingen kan förutspå eller påverka spelplanens utseende. Placera sedan den första resursregionen rättvänd från resursregionshögen på en flat yta. Placera därefter nästa resursregion från högen direkt till sidan om den första. Placera resten av resursregionerna i ett spiralmönster tills alla har tagit slut.
I algoritmbeteckning kan spelplansutläggningen beskrivas som
- Placera ut den första regionen
- Placera en ny region precis till vänster om den region som lades ut precis innan
- Placera ut regioner medsols så att de omringar tidigare placerade regioner
- Om det fortfarande finns regioner att lägga ut, gå till steg 2.
Placera därefter rövaren på ökenregionen.
Lägg sedan direkt till vänster om den sista regionen som lades ut en hamnregion. Liksom ovan algoritm, placera ut hamn- och havsregioner runt de tidigare utlagda regionerna, så att mellan varje hamnregion skall det finnas exakt en havsregion.
Blanda sedan alla sifferbrickor. Blandningen skall göras och slutföras upp-och-ned. Placera sedan ut sifferbrickorna på regionerna i den ordning som regionerna placerades ut. Hoppa dock över ökenregionen när detta görs.
Sortera resurskorten i fem homogena rättvända högar. Blanda sedan utvecklingskorten och lägg dessa på ytan upp-och-ned.
Spelande
Börja med att anslå en färg till varje spelare. Dela sedan ut alla förbindelse-, by- och stadspjäser till alla spelare, så att varje spelare får alla pjäser med samma färg som spelaren anslagits.
Låt alla spelare slå en tärning en gång i en godtycklig ordning. Spelaren som slår det högsta värdet får börja att placera ut sin första by och sin första förbindelse. Om det högsta värdet slås av två eller flera spelare får dessa spelare successivt slå om. Den börjande spelaren placerar därefter ut en by i sin färg i korsningen mellan tre regioner, och därefter en förbindelse som placeras så att en av dess ändar angränsar till spelarens första by och så att den ligger på kanten mellan två regioner. Låt därefter spelaren till vänster om den första spelaren placera ut sin första by och förbindelse på liknande sätt, och så vidare. När alla har placerat ut sina första byggnader får spelaren som hade turen sist placera ut sin andra by och andra förbindelse på samma sätt. Därefter får spelaren till höger också placera ut sina andra byggnader, och så vidare.
Byar och städer, oberoende av vilka spelare de tillhör, får aldrig placeras så att de delar en kant. Med andra ord måste förbindelsen mellan två byar alltid vara av längd minst två.
När alla har placerat ut två byar och två förbindelser delas de första resursenheterna ut till alla spelare. Varje spelare utvinner då en resursenhet från alla regioner som spelarens första byar angränsar till. Om båda byar gränsar till en gemensam region utvinner spelaren två resursenheter från den regionen. Turen går därefter över till den spelare som placerade ut sin första by först, och färdas sedan runt medsols.
I början på en spelares tur slår denna båda tärningar. Om tärningssumman blir något annat än 7, får varje spelare vars byar eller städer angränsar till en region med samma siffra utvinna resursenheter från dessa regioner. Varje angränsande by utvinner en resursenhet, och varje angränsande stad utvinner två resursenheter. Om rövaren står på en utvinningsberättigad region får dock inga spelare utvinna resurser från denna region så länge rövaren står på regionen.
Om tärningssumman blir 7 blir rövaren aktiv. Inga resurser utvinns. Först måste alla spelare som kontrollerar 7 eller fler resursenheter kassera hälften av sina kort. Antalet kort som måste kasseras avrundas nedåt. Därefter måste den spelare som har turen då flytta rövaren till en ny region. Sedan får spelaren stjäla en godtycklig resursenhet från en spelare som har byar eller städer angränsande till den nya regionen. Den valde spelaren måste dock inte nödvändigtvis visa vilka resursenheter den valde spelaren kontrollerar.
Efter tärningarna har slagits och resursenheter och/eller rövaren flyttats, börjar förhandlingsfasen. Den spelare som har turen får då föra byteshandel med alla andra spelare. Alla byten av kontrollerade resurser eller andra form av kontrakt är tillåtna, så länge de uppfyller andra regler, såsom att alla vägar måste vara förbundna. Spelare måste endast hedra ett kontrakt om det gäller ett direkt byte av resursenheter mot resursenheter. Spelare måste inte heller, om de vill, berätta vilka resurser de kontrollerar. Köpslagning mellan alla spelare är tillåtet, men konkret byteshandel får endast föras mellan den spelare som har turen och andra spelare.
Före, under och efter förhandlingsfasen får olika byggen och köp även göras, enligt kostnadsreferensen, men endast av spelaren som har turen. En spelare får bygga en förbindelse i sin färg endast om förbindelsen står i direkt kontakt med spelarens egna byggnader, och om det inte redan finns en väg vid byggesplatsen. En spelare får bara bygga byar som förbinds av spelarens egna vägar, och som inte är direkt angränsande till andra byar, vare sig sina egna eller andras. Med andra ord måste vägen som förbinder byar vara av längd minst två. Städer byggs genom att en by ersätts med en stad. Städer får inte byggas på annat sätt. Spelaren får även köpa ett godtyckligt antal utvecklingskort, som han får kontrollera efter köpet, men inte använda i samma tur. Om det har gått minst en tur mellan ett köp får dock spelaren använda så många utvecklingskort han kontrollerar som han vill under samma tur. När spelaren har slutfört sina köp och sina förhandlingar går turen över.
När ett utvecklingskort spelas får spelaren de effekter som angivs på korten. Om en riddare spelas får spelaren flytta rövaren.
Varje spelare har ett antal poäng som börjar på noll men som uppdateras varje gång spelaren gör ett köp eller använder ett utvecklingskort. För varje by som spelaren äger tjänas ett poäng och för varje stad två poäng. Arkitekturskort ger ett poäng var, om de är spelade. Om en spelare har den längsta vägen som även är av längd minst fem, tjänar han två poäng. En spelare som kontrollerar den största riddarmakten, det vill säga har flest antal spelade riddare, och har minst tre sådana, tjänar två poäng.
I momentet en spelare har tjänat (vanligtvis) 10 poäng avslutas spelet och spelaren deklareras som vinnare.