Legenden om AlefWikins återkomst

AlefWiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nedan berättas historien om hur AlefWikin räddades av de modiga Axel och Emil S samt Jonathan L efter att ha varit otillgängligt i över ett halvår.

Legenden om Alefwikins återkomst

Alefwiki gick sönder i slutet av 2018. Man trodde vid den tiden att detta berodde på att AlefNolls kassör David S glömt att betala en räkning som försvann under mystiska omständigheter. Detta visade sig sedan osannolikt.

Efter att AlefWikin legat nere ett tag så började Emil S i N18a leta runt i vissa hemliga filer på AlefNolls dropbox. Efter att ha letat runt ett tag så hittade han en krypterad textfil med namnet alefwiki. Med hjälp av Sebastian W lyckades de avkryptera filen och de såg då att den innehöll inloggningsuppgifter med potential att laga AlefWikin. När de sedan provade att logga in på webbhotellet som AlefWiki ligger på så märkte de att inloggningsuppgifterna hade ändrats. Sedan så hände inte mycket på länge.

En lång tid senare, närmare bestämt den andra april 2019, hittade Emil en ny textfil i Dropbox, som denna gång innehöll de korrekta inloggningsuppgifterna. I brist på kunskap om vad han nu skulle göra skickade han ett mail till Erik och Erland, som enligt ledtrådar i textdokumenten skulle ha något med Alefwikins skapande att göra. De sade att de inte kan hjälpa till så mycket, vilket var ett stort problem. I brist på andra lösningar undersökte Emil vad det stod för felmeddelande på AlefWiki.se. Han hittde textraden som skickde felmeddelandet, men visste inte vad man skulle göra med den. Han ställde en allmän fråga i mupprummet om vad han ska göra. Jonathan L sade att han hade lite koll på programmering och sade åt Emil att kommentera bort textraden som skickade felmeddelandet. Textraden som de kommenterade bort verkade vara någon sorts LaTeX-översättare, då LaTeX inte längre fungerar. Detta är priset som behövde betalas.

Under en tid försökte Emil sedan att uppdatera wikin då detta inte gjorts. Detta fastnade i ett försök att försöka göra en backup på hela wikin. Den 29:e april försökte Axel hjälpa Emil och de struntade i att göra fullständiga backups och gick rakt på sak med att uppdatera wikin. Det hela förflöt ganska smidigt då man hittade en fil vid namn "uppgradera.txt" i AlefNolls dropbox med instruktioner som man följde. Dock stötte man på problem när man skulle installera nya extensions, eftersom det var en extension för att skapa nya konton i vilken Jonathan L hade kommenterat bort en rad. Axel löste problemet genom att återställa raden till original, då det hade funnits lite extra på den. Till slut lyckades man fixa och uppdatera AlefWikin, den här gången fungerade till och med LaTeX. Av någon anledning tar det dock en stund för all LaTeX på en sida att ladda. När man sedan körde filen rebuildall.php slutade alla minibilder att fungera. Efter många försök av Axel och Emil lyckades Axel slumpmässigt fixa alla bilder när han rotade runt och ändrade på olika inställningar i Wikins alla filer.