Matematiska skämt

AlefWiki
Version från den 4 oktober 2016 kl. 20.49 av Aron Granberg (diskussion | bidrag) (Citation needed)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Matematiska skämt är otroligt nördiga skämt som baserar sig på områden i matematik eller programmering. Om matteskämt skrivs i ett flashback-inlägg från 2005: "Det är ju för fan likställt med nekrofili." [källa behövs]. Härnedan följer en lista på några av dessa skämt. Utöka gärna listan.

Skämt

 • En biolog, en fysiker och en matematiker sitter utanför en byggnad och räknar hur mycket folk som går in, och hur många som går ut. Först är byggnaden tom. Sedan går det in tre personer, men det kommer ut fyra. Akademikerna drar nu slutsatser om detta märkliga fenomen. "De måste ha reproducerat sig." säger biologen. "Nej, nej," svarar fysikern. "Vi gjorde givetvis ett mätfel." Matematikern ser finurlig ut och säger till slut "Om exakt en person går in i byggnaden nu kommer den bli tom."
 • En psykolog, en fysiker och en matematiker fick i uppgift att sätta ut 15 meter stängsel för att inhägna getter. De skall göra inhägnaden så stor som möjligt. Psykologen tänker kvickt "En kvadrat är nog bäst" och sätter ut sitt stängsel i en kvadrat. Fysikern skrattar åt psykologen och säger "Vilken idiot. En cirkel är givetvis bäst" och han använder alla 15 meter till ett cirkulärt område. Sedan är det matematikerns tur. Han tar stängslet, klipper av 1 meter av det, sätter det runt sig och säger "Jag definierar mitt område som utanför denna cirkel!"
 • Ett expresståg gick längs en av de största boskapsfarmerna i Texas. En av passagerarna, som var matematiker, betraktade intresserat de väldiga hjordarna som betade på fälten. När tåget passerat farmen vände han sig till sin granne och sa: "Det var många kreatur, det där. Jag räknade till 11 422 stycken." Den andre stirrade häpet på honom. "Det var bland det märkvärdigaste jag varit med om, sa han. Saken är den att jag äger den där farmen och jag vet att där finns precis 11 422 kor. Hur i hela världen kunde ni hinna räkna dem från ett tåg som går med 100 kilometers fart?" "Å, det är ganska enkelt bara man kan knepet," sa matematikern. "Jag räknar ben och så dividerar jag med fyra..."
 • En ingenjör, en fysiker och en matematiker är på besök i Skottland. Plötsligt åker de förbi en äng där det står en brun ko. Ingenjören säger "Aha, jag ser att skotska kor är bruna." Fysikern invänder genast "Nej, nej. Den induktiva slutsatsen är att minst en skotsk ko är brun." Matematikern säger lugnt: "Minst ett fält i Skottland innehåller minst en ko, där minst en sida av kon är brun."
 • Ingenjörer anser att teorin approximerar verkligheten. Fysiker anser att verkligheten approximerar teorin. Matematiker ser inte riktigt kopplingen.
 • Två personer är ute och flyger luftballong. Plötsligt flyger de in i tjock, tjock dimma och ser ingenting. Efter bara några minuter är de helt vilse och vet inte vart de ska styra för att komma tillbaka. De driver runt i en timme eller så, innan de ser någonting närma sig ur dimman. Det visar sig vara ännu en luftballong. Upprymda och hoppfulla ropar de högt "Var är vi?!", men får inget svar. De ropar igen - fortfarande tyst. Efter ett par minuter så hörs slutligen ett rop från den andra ballongen, som nu är på väg ut ur synhåll igen: "I en ballongkorg!" Den ena av de två vilsna resenärerna vänder sig då till sin vän och säger "Det där var utan tvekan en matematiker." "Hurså?" undrar kamraten. "Jo," svarar den förste, "för det första tog personen god tid på sig att fundera över frågan, för det andra var svaret tveklöst korrekt och för det tredje så var det till ingen som helst nytta."
 • En matematiker, en fysiker och en ingenjör stannar hos ett hotell. Strax upptäcker ingenjören att det brinner utanför hans rum. Han fyller genast sin papperskorg med vatten och släcker elden. Strax därefter upptäcker fysikern att det brinner utanför hans rum. Han går nedför trappan till en vattenslang och gör sedan en utförlig beräkning baserad på eldens temperatur, mattans material, avståndet, vattentrycket i slangen, lågornas hastighet och kastbanan. Han släcker sedan elden med den minsta mängden vatten och energi möjlig. Strax därefter upptäcker matematikern en eld och fysikerns vattenslang utanför hans rum. Han tänker till under några sekunder, säger sedan "Aha, minst en lösning existerar!" och går sedan tillbaka och lägger sig.
 • En grupp akademiker ombedes att beräkna två multiplicerat med två. Ingenjören tar upp sin trogna linjal, mäter, och säger sedan "3.99". Fysikern tittar i sina tabeller, gör sedan en aspektberäkning och säger sedan "svaret ligger mellan 3.98 och 4.02". Matematikern tänker en liten stund, och slutleder sedan "jag vet inte vad svaret är, men jag vet att en lösning existerar!" Filosofen ritar några venndiagram och säger sedan "vad för världsbild menar du med två multiplicerat med två?" Logikern ställer upp några sanningstabeller och slutleder sedan "var vänlig och definiera två multiplicerat med två mer precist." Sociologen funderar glatt på frågan och säger sedan "det är nog en fråga som många måste ställa sig i livet, det var trevligt att vi pratade om det." Hälsovårdspraktikern säger "fyra". Alla andra akademiker undrar genast "hur visste du det"? Praktikern svarar "jag memoriserade det."
 • En matematiker, en fysiker och en ingenjör ges alla samma uppgift att lösa - de skall bestämma volymen hos en stor metallkula. Matematikern tänker i en kvart, och mäter sedan kulans diameter och multiplicerar denna med sig själv två gånger och en sjättedels pi. Fysikern tittar på matematikerns arbete, fnyser, och fyller sedan en behållare med 1.0000 liter vatten. Han doppar sedan metallkulan i vattnet och mäter den undanskjutna vattenmängden till 6 siffrors precision. Ingenjören ser förvånat på både matematikern och fysikern. Han tar sedan metallkulans serienummer och slår upp det i sin kulmanual.
 • Varför korsade kycklingen möbiusbandet? För att komma till samma sida!
 • For for for? Nej, for for while!

Se även