Skillnad mellan versioner av "AlefWiki:Om"

AlefWiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rad 2: Rad 2:
  
 
== Historia ==
 
== Historia ==
Någonstans runt år 2006 skapades Alefwikin. I skrivande stund tror [[Användare:Netram88|den ledande Alefwiki redaktören]] att [[Carnin]] kan ha varit ledande i detta.  
+
Någongång runt år 2006 skapades Alefwikin. I skrivande stund tror [[Användare:Netram88|den ledande Alefwiki redaktören]] att [[Carnin]] kan ha varit ledande i detta.  
  
 
Efter det här är det ett hål på ungefär 12 år där vi inte har någon koll.  
 
Efter det här är det ett hål på ungefär 12 år där vi inte har någon koll.  

Versionen från 21 december 2019 kl. 00.15

Alefwikin, även kallad underhållande mumbo jumbo med förankring i en skenbar verklighet, är en Wiki ämnad att täcka muppkulturen och alla aspekt som uppstått i samband med föreningen Alef Noll. Någonstans, vid en för ändamålet vald tidpunkt, togs ett beslut att starta en "muppwiki." Detta beslut var mycket viktigt: utan det hade underbara kvalitetstexter med omfattande existensberättigande, som denna, aldrig sett dagens ljus.

Historia

Någongång runt år 2006 skapades Alefwikin. I skrivande stund tror den ledande Alefwiki redaktören att Carnin kan ha varit ledande i detta.

Efter det här är det ett hål på ungefär 12 år där vi inte har någon koll.

Under hösten 2018 så gick Alefwikin sönder. Efter mycket möda och stort slit lyckades Emil S och Axel (med viss hjälp av Jonathan Lööv fixa den i April 2019. För en längre aningen skrytigare förklaring av detta se Legenden om AlefWikins återkomst.

I December 2019 så bestämde sig Mårten F och Fredrik att Alefwikin behövde omstruktureras, eftersom den är en stor hög med kaos. I skrivande stund så är de ungefär halvvägs klara, och därför har de inte skrivits någon mycket skrytig artikel om det än.Se även Legenden om AlefWikins återkomst

Alefwiki gick sönder i slutet av 2018. Man trodde vid den tiden att detta berodde på att AlefNolls kassör David S glömt att betala en räkning som försvann under mystiska omständigheter. Detta visade sig sedan osannolikt.

Efter att AlefWikin legat nere ett tag så började Emil S i N18a leta runt i vissa hemliga filer på AlefNolls dropbox. Efter att ha letat runt ett tag så hittade han en krypterad textfil med namnet alefwiki. Med hjälp av Sebastian W lyckades de avkryptera filen och de såg då att den innehöll inloggningsuppgifter med potential att laga AlefWikin. När de sedan provade att logga in på webbhotellet som AlefWiki ligger på så märkte de att inloggningsuppgifterna hade ändrats. Sedan så hände inte mycket på länge.

En lång tid senare, närmare bestämt den andra april 2019, hittade Emil en ny textfil i Dropbox, som denna gång innehöll de korrekta inloggningsuppgifterna. I brist på kunskap om vad han nu skulle göra skickade han ett mail till Erik och Erland, som enligt ledtrådar i textdokumenten skulle ha något med Alefwikins skapande att göra. De sade att de inte kan hjälpa till så mycket, vilket var ett stort problem. I brist på andra lösningar undersökte Emil vad det stod för felmeddelande på AlefWiki.se. Han hittde textraden som skickde felmeddelandet, men visste inte vad man skulle göra med den. Han ställde en allmän fråga i mupprummet om vad han ska göra. Jonathan L sade att han hade lite koll på programmering och sade åt Emil att kommentera bort textraden som skickade felmeddelandet. Textraden som de kommenterade bort verkade vara någon sorts LaTeX-översättare, då LaTeX inte längre fungerar. Detta är priset som behövde betalas.

Under en tid försökte Emil sedan att uppdatera wikin då detta inte gjorts. Detta fastnade i ett försök att försöka göra en backup på hela wikin. Den 29:e april försökte Axel hjälpa Emil och de struntade i att göra fullständiga backups och gick rakt på sak med att uppdatera wikin. Det hela förflöt ganska smidigt då man hittade en fil vid namn "uppgradera.txt" i AlefNolls dropbox med instruktioner som man följde. Dock stötte man på problem när man skulle installera nya extensions, eftersom det var en extension för att skapa nya konton i vilken Jonathan L hade kommenterat bort en rad. Axel löste problemet genom att återställa raden till original, då det hade funnits lite extra på den. Till slut lyckades man fixa och uppdatera AlefWikin, den här gången fungerade till och med LaTeX. Av någon anledning tar det dock en stund för all LaTeX på en sida att ladda. När man sedan körde filen rebuildall.php slutade alla minibilder att fungera. Efter många försök av Axel och Emil lyckades Axel slumpmässigt fixa alla bilder när han rotade runt och ändrade på olika inställningar i Wikins alla filer.