Afrikaner

AlefWiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En skylt i Tanzania.

Under sin vistelse i djungelhelvetet Tanzania fick Jonah en viss insikt om Afrikaner. Afrikaner är människor med mörk hy och (ofta) kort hår. De utmärks särskilt av sin förmåga att inte kunna derivera.

Upptäcktsresande Jonahs observationer

Jonah upptäckte i sin resa över ekvatorn ett fåtal anmärkningsvärda egenskaper hos Tanzanianer, en undergrupp Afrikaner som talar Swahili. Den främsta egenskapen är Tanzanianers ärvda förmåga att inte kunna derivera. Enligt Strihagens Lilla Sats leder detta till alla problem som brukar associeras med Afrika, såsom fattigdom, korruption, sjukdomar, värme, kolonisation och försoffning.

Andra anmärkningsvärda egenskaper:

  • Tanzanianer är tydligt försoffade och tar det gärna lugnt vid alla typer av arbeten. Ringer man en reparationsman vill han läsa tidningen innan han börjar jobba. Detta kan bero på Afrikas värme, eller att det är en naturlig instinkt att vilja läsa klart tidningen före allt annat.
  • Tanzanianer har en förskjuten tidsuppfattning som resultat av deras försoffning. Jonah upptäckte genom ett tjugotal observationer ett matematiskt samband mellan en Tanzaniansk tidsuppfattning och en västerländsk (som gärna rättar sig efter exakta klockor). Om x är antalet minuter en Tanzanian säger sig göra klart en uppgift, exempelvis ta hand om en beställning, är det faktiska antalet minuter uppgiften tar [math]2.5x+5[/math]. En vanligtvis snabbt avklarad aktivitet, exempelvis att hämta tidningar från ett närliggande förråd som vanligtvis tar cirka 2 minuter tar istället 10. Detta kan leda till en viss frustration hos västerlänningar.
  • Tanzaniansk polis gillar pengar. I sina fina vita kostymer stannar de gärna bilar utan anledning och påstår att "egentligen måste jag ta med er till stationen, men jag ska snart dricka afternoon-tea, så..." och tar därför gärna emot mutor, även de minsta valutorna.
  • Tanzaniansk trafikkultur skiljer sig kraftigt från västerländsk. I enkla termer kör Tanzanianer galet men inte aggressivt. Tanzania är främst vänstertrafikerat, men som vi kommer märka stämmer detta inte alltid. Man använder tutan var tionde sekund för att hälsa på någon, varna en cyklist som bär på kadaver, kokosnötter eller tio backar Coca-cola eller helt enkelt uttrycka sin begäran att framförhavande fordon skall floora it. I Dar Es Salaam, en stad på 3 miljoner invånare kan man räkna trafikljusen på fingrarna. Kö är också ett ovanligt ord, eftersom man tränger sig utan att få dåligt samvete. Man gillar också att transportera 20-30 människor på samma Pickup-truck som alla sitter på ett par kanter av trä, en s.k. Dalla-dalla. Trehjulade taxi (Baiai) går att åka i för 5000 shilling (30 kronor). Om inga fordon i andra riktningen finns åker man gärna lite i fel körfält för att man inte orkar vrida på ratten.
  • Tanzanianer gillar att sälja allt de kan hitta. Även om de små stånd ute i byar som erbjuder ananas och kadaver (i samma korgar) som är helt täckta med mobilreklam och mobilloggor säljer de viktigaste sakerna, upptäcker man lätt hur mycket Tanzanianer gillar att ta emot pengar för skräp. Tanzanianer säljer gärna cowboyhattar, världskartor, T-shirts, kostymer, minibananer, cashew-nötter, cashew-nötter, cashew-nötter, munspel, tidningar, cashew-nötter, målningar, träskulpturer, regristreringskyltar till bilar och cashew-nötter till de bilister som stannar vid rödljus. Deras professionella marknadsföring går ut på att vifta produkten (läs: skräpet) framför förarens vindruta.
  • Tanzanianer gillar att elda upp skräpet eftersom ordentlig avfallshantering saknas.
  • Tanzanianer gillar att skjuta fyrverkeri åt fel håll och antända höhyttor på stranden. De gillar också att avfyra raketerna med en stab springpojkar med tändstickor istället för elektroniskt, även på de mer lyxiga ställena, såsom Yacht-klubbar.